Ako ste već savladali osnove kuhanja i pečenja hljeba kod kuće - zaslužujete čestitke! Ukoliko se nakon toga osjećate spremni za eksperimentisanje sa drugim pekarskim proizvodima, dočekaće vas iznenađenje - različite vrste brašna.
![]() |
Brašno @pixabay.com |
Međutim, da li znate koja je razlika između višenamjenskog brašna, brašna za hljeb ili onog za peciva?
Ne brinite - brašno je krovni izraz za sve što je mljeveno u prah - žitarice, sjemenke, orasi, grah, korijenje... Danas ćemo obratiti pažnju na pšenično brašno.
Svako zrno se sastoji od endosperma (unutrašnje tkivo), klice (embrion) i mekinje (tvrdi spoljašnji sloj).
Šta znači oznaka broja brašna?
Prvo i najvažnije, što je veća oznaka broja brašna, njegova boja može biti tamnija. Ovaj broj zapravo izražava njegov sadržaj pepela u postocima. Naime, prilikom mljevenja, određeni postotak brašna bude doslovno "spaljen" i nazivamo ga pepelom.
Brašno tipa 1250 je tipično i sadrži 1,15% pepela. Ovakva brašna mogu se pohvaliti visokim postotkom mekinja, te imaju više vitamina, minerala i enzima. Brašno sa većim sadržajem pepela ima i veću količinu proteina, ali su njihova svojstva pečenja niža.
Zdrava alternativa
Brašno tipa 500 svi poznajemo i predstavlja fino mljeveno brašno pogodno za široku upotrebu. Njegov sadržaj pepela je svega oko 0,5%. Idealno je za hljeb i kolače, ali sadržaj glutena nije posebno visok.
S druge strane, brašno tipa 750 je bijele boje, ali sa nešto većim sadržajem pepela, što ga čini malo zdravijom alternativom.
0 Primjedbe