![]() |
| Mafini @unsplash.com |
Otkriće do kojeg su došli istraživači koji rade u bolnici "Harvard Medical School", objavljeno u usko specijalizovanom naučnom magazinu, odmah je osvanulo na naslovnim stranicama vodećih svjetskih medija.
Od 44 do 70 godina
Ranije se vjerovalo da je potpuno odbacivanje jednostavnih ugljikohidrata osnova ne samo zdrave prehrane, već i osnova na kojoj se grade najpopularnije moderne dijete. Međutim, pokazalo se da sva ta ograničenja nisu dovela ni do čega dobrog.
U istraživanju je učestvovalo oko 300 hiljada ljudi. Istraživači su godinama proučavali ishranu, bolesti i onkološke probleme dobrovoljaca. Bili su to ljudi različitih nacionalnosti u dobi od 44 do 70 godina.
U istraživanju je učestvovalo oko 300 hiljada ljudi. Istraživači su godinama proučavali ishranu, bolesti i onkološke probleme dobrovoljaca. Bili su to ljudi različitih nacionalnosti u dobi od 44 do 70 godina.
Nevjerovatni rezultati
Uzimajući u obzir spol i godine, istraživači su procijenili povezanost između unosa ugljikohidrata i mortaliteta. Rezultati su bili nevjerovatni.
"Može se, naravno, živjeti i bez ugljikohidrata, ali se ispostavilo da je za većinu ljudi to put u rane smrti" kazao je Walter Willett, profesor na Univerzitetu Harvard.

0 Primjedbe